10 saker du inte visste om dina tänder

tänder

Att gå till tandläkaren kan vara ett relativt modernt fenomen, men visste du att folk har använt tandkräm sedan ca 500 B.C.? Därefter skulle de gamla grekerna använda en blandning som innehöll järnrost och korallpulver för att rengöra tänderna. Tandborstar, under tiden, var en massa trädkvistar som folk skulle tugga på.

Lyckligtvis har tandvården utvecklats något sedan dess och vi har nu många olika verktyg till vårt förfogande för att hjälpa oss att ta hand om våra tänder. Du litar på dina tänder dagligen för att hjälpa dig att äta. Att veta lite mer om dem och hur ditt beteende påverkar din tandhälsa kan hjälpa dig att ta hand om dig och hålla dig leende långt in i framtiden.

1. Dina tänder är unika.

Dina tänder är som ditt fingeravtryck: De är unika dina. Därför används dentala register ibland för att identifiera mänskliga rester. Även identiska tvillingar har inte samma tänder. Bonusfakta: Tungan har också ett unikt “tungutskrift”.

2. De är lite som isberg.

Ungefär en tredjedel av varje tand ligger under ditt tandkött. Det är därför viktigt att hålla tandköttet hälsosamt så viktigt att du är väl omhändertagen. Ditt tandkött bör alltid vara rosa i färg och fast.

3. Och du har 32 av dem.

Att arbeta från dina främre tänder bakom munnen, har åtta snedställningar (dina främre tänder), fyra hundtänder, åtta premolarer och 12 molar.

4. Din emalj är den hårdaste delen av din kropp.

Emaljet är det yttersta lagret på dina tänder. Som ett hårt skal är dess främsta syfte att skydda resten av tanden. Emaljen är till stor del gjord av kalcium och fosfat, som dina ben, men är starkare på grund av de specifika proteinerna och kristalliterna som bildar det.

5. Men det är inte oövervinnligt.

Även om det finns där för att skydda dina tänder, kan emaljen fortfarande chip eller spricka, och det är inte säkert från förfall. Socker och syror, som de som finns i läskedrycker, samverkar med bakterier i munnen och angriper din emalj, vilket markerar början av tandförfall. Läskedrycker är särskilt skadliga när du dricker dem ofta eller långsamt hela dagen.

6. Gult betyder förfall.

Det är inte bara en kaffe fläck. Emalj är delvis ansvarig för dina tänders vita utseende, och när det försvinner kan tänderna bli gula. Förfallande emalj kan också vara att skylla på smärta du känner.

7. Dentin växer, emalj gör det inte.

Dentin är skiktet som ligger under emaljen, och det är också svårare än dina ben. Dentin består av små kanaler och passager som överför nervsignaler och näring genom tanden. Det finns tre typer av dentin: primära, sekundära och reparativa. Medan emaljen är i grunden statisk, fortsätter dentin att växa och förändras under hela ditt liv.

8. Din mun är hem för 300 typer av bakterier.

Plåten innehåller miljontals bakterier, som består av 200 till 300 olika arter. Den främsta gärningsmannen för dålig tandhälsa är Streptococcus mutans, som omvandlar socker och andra kolhydrater till syrorna som äter bort vid dina tänder.

9. Plack är fienden.

Vitt och klibbigt, det växer ständigt. Om du inte tar bort det regelbundet genom borstning och tandtråd kan det orsaka tandförfall. Utan borttagning hårdnar plack och utvecklas till tartar. Så borstar och tandtråd minst två gånger dagligen och se din tandläkare för regelbunden rengöring.

10. Du skapar 10.000 liter spott.

Din kropp producerar cirka en kvart saliv varje dag, som kommer ut till ca 10.000 liter över en livstid. Saliv spelar många viktiga roller i din övergripande hälsa. Till exempel gör det mat lättare att svälja och innehåller enzymer för att hoppa upp matsmältningen. När det gäller dina tänder tvättar saliv borta kvarvarande matpartiklar och innehåller kalcium och fosfat, vilket kan neutralisera syrorna i plack som orsakar skada och förfall.