Om du behöver akut tandvård – Fem tips

tandläkare i stockholm

Har du en tandläkarundersökning? Var inte panik! De flesta dentala nödsituationer är ingenstans nära svårighetsgraden av andra medicinska nödsituationer. I de flesta fall är det potentialen för extrem smärta som är frågan, inte hälsa. Du borde ringa din tandläkare direkt, men här är några tips om du inte kan se din tandläkare genast.

Skumma snabbt igenom den här artikeln för att hitta problemet som gäller dig för att hitta mitt råd om vad du ska göra i din specifika situation.

Om ditt ansikte sväller upp
Vad det kan betyda:

En allvarlig dental infektion som behöver omedelbart svar av en tandläkare. Typiskt blir dessa typer av villkor inte bättre på egen hand.

Det kan vara en infekterad tand, beninfektion eller tuggummiinfektion.
Vad ska man göra:

Vänta inte. Gå fort och se en tandläkare. Om du försenar är det möjligt att dö av en infektion i eller runt munnen.
Håll dig upprätt och ligg inte platt, även under sömnen.
Drickvätskor. Att bli uttorkad medan du har en infektion kan göra komplikationer mer troliga.

Om du slog ut en tand
Vad det kan betyda:

Om du förlorar tanden behöver du ett implantat. Ett implantat fyller ut det utrymme där roten brukade vara i gummit.
Om du kan reimplantera tanden inom en timme (det betyder att du sticker in den igen), det finns en bra chans att det kommer att ta. Om tandet reimplanteras ordentligt finns det fortfarande en sannolikhet att du behöver en rotkanal, men åtminstone har du din egen tand och behöver inte ett implantat.

Vad ska man göra:

Plocka upp det av kronan, inte roten. Kronan är den del av tanden du biter med och roten är den spetsiga änden av tanden. Att röra roten skadar vävnaden som hjälper till med reimplantation.
För endast en vuxen tand, försök placera tanden tillbaka i uttaget. Innan du gör det här, titta på tänderna på andra sidan munnen som är spegelbilder av den tand du försöker omimplantera för att visualisera hur det ska placeras tillbaka så att du inte lägger det fel sätt. Det här kan göra dig skämt, men jag har coachat patienter genom att göra det i telefon och det har varit framgångsrikt. Se till att du gör det utan att röra roten. Gör bara det här om du vet vad du gör. Jag har sett knackade tänder åter insatt mot fel väg!
Ring din tandläkare och låt dem veta att du kommer till kontoret. Antingen din tandläkare eller tandläkaren ska ringa dig direkt. Om inte, gå till akuten. Detta borde göras inom en timme.
Läs tips för vad du ska göra när ditt barn slår ut en tand.

Om du har en trasig, knäckt eller flisad tand
Vad det kan betyda:

Typiskt, om det är en liten spricka behöver du en fyllning och om det är en stor bit behöver du en krona. Om tanden är knäckt hela vägen, skulle det kräva en tanduttag och behov av ett implantat. Om en krona bryts i hälften eller om den faller, kan du vänta några dagar för att få den fixad / ersatt.
Vad ska man göra:

Var inte panik! Om du inte har ont, köper du mycket tid. Oftast kommer tänderna att bryta och det finns ingen smärta. Det är normalt att det, åtminstone i början, är en viss känslighet mot kyla och värme. Allt som betyder att den del som bröt ut var stor nog att exponera den inre strukturen hos tandkännetecknet dentin. Denna känslighet kommer att gå bort om några timmar till några dagar eftersom saliv kommer att remineralisera och isolera det området.
Ring din tandläkare. Din tandläkare vet inte om de ska schemalägga dig för en fyllning, krona eller extraktion, så chansen är att de ska schemalägga dig för ett samråd och sedan går du en andra gång för att faktiskt få jobbet gjort. För att minimera tandläkarundersökningar, ju mer information du ger dem över telefonen, desto bättre. Du kan säga till dem något, “en kusp bröt av” eller “en halv av min tand bröt av” eller “en fyllning föll ut.” Bättre än, maila eller texta dem ett foto!

Om du blöder från munnen
Vad det kan betyda:

Det kan vara ett kroniskt tillstånd eller akut tillstånd. Om du ser blod på flossen, då har du tandköttssjukdom eller gingivit. Men om du ser blod i ditt saliv, det är en annan historia, det kan bero på ett avancerat stadium av cancer eller ett mycket avancerat stadium av tandköttssjukdom.
Blödning från munnen är inte normalt. Munnen är mycket bra för att förhindra blödning, så det är sällsynt att tandkött blöder från nackdelar eller skär.

Om du har fått en extraktion och du blöder och det kommer inte sluta, behöver du omedelbar vård.
Vad ska man göra:

Om du ser blod på din tandtråd, se din tandläkare och bli behandlad för tuggummi. Ju tidigare desto bättre. Blod på tandborsten eller flossen är inte normalt och indikerar att du kan ha en kronisk sjukdom som leder till förlust av dina tänder. Boka ett möte inom månaden! Den bästa akuttandläkaren i Stockholm rekommenderar att du träffar en tandläkare samma dag.
Om du blöder efter ett förfarande, gå tillbaka genast till tandläkaren som gjorde operationen. Det är inte normalt för blödningen att fortsätta natten efter din procedur. Om din tandläkare inte är tillgänglig, ring en oralt kirurg direkt. Håll huvudet förhöjt. Precis som att du håller din hand förhöjd om den är skadad, vill du göra detsamma med din mun. Håll din mun över ditt hjärta hela tiden – speciellt under sömnen.

Om du tror att du har en tandköttsbygel
Vad det kan betyda:

En tandköttsbyxa ser ut som en gul, röd, klar eller vitaktig pimple på tandköttet.
Det kan innebära att tanden är infekterad eller att tandköttet är smittat, vilket innebär att du behöver en rotkanal eller en extraktion. I vissa fall behövs antibiotika och röntgen.
Detta kan leda till permanent gummikonjunktur, men ju snabbare du kommer till det, desto mindre sannolikt kommer det att hända.
Vad ska man göra:

Du måste ses omedelbart. Planera ett möte med din tandläkare.
Kasta inte tuggummiabsen som en pimple.
Gör ett möte nästa dag.
Håll borstning och tandtråd som normalt.
Om du tror att du har en tandabscess
Vad det kan betyda:

Det är svårt att veta om du har en massal (tarmens inre substans) abscess utan röntgen och en tentamen, men om tanden har långvarig känslighet mot hett och kallt, svårt ömhet vid tuggning, smärta efter positionär rörelse, eller orsakar spontan smärta, chansen är bra att du har en död eller döende tand.
En massala abscess är en infektion inuti tanden och betyder vanligtvis att den levande vävnaden inuti tanden är nekros (långsamt döende) och behöver en rotkanal.
Vad ska man göra:

Stäng inte av det för länge. Enligt min erfarenhet leder massala bölder till ansiktsvullnad och eventuellt allvarliga systemkomplikationer, alltid i den värsta möjliga tiden, precis före en semester, tentor eller på affärsresa. Gör ett möte nästa dag.
Om du inte kan få hjälp av din tandläkare, fråga vänner och familj som har haft en rotkanal för hänvisning från en endodontist. Du behöver inte vänta på ett hänskjutande från din tandläkare. Till skillnad från den medicinska världen kan du kringgå den generalistiska och självhänvisa till specialisten.