Rotfyllning – allt du behöver veta

Trots vad du kanske har hört eller läst på nätet, ska målet med en rotkanal inte ge dig stor smärta. Istället är målet med proceduren att spara en tand som är allvarligt smittad. Som National Institute of Health lägger det, utförs en tandläkare proceduren för att ta bort bakterier och döende eller död vävnad från insidan av tanden.

Moderna tekniker och teknik har hjälpt rotkanaler att utvecklas till relativt bekväma behandlingar som ofta inte kräver mer än en eller två resor till tandläkaren eller endodontisten.

När behövs behandling?

Vanligtvis rekommenderas eller behövs rotkanaler när det finns en infektion djup i tanden. Massan i tanden kan bli infekterad med bakterier på grund av en skada eller på grund av ett svårt, obehandlat hålrum. Utan behandling kan infektionen bli svår nog att tanden måste avlägsnas. Om din tandläkare har rekommenderat behandlingen, här är en stegvis guide för vad du kan förvänta dig under och efter proceduren.

Hur en rotkanal utförs: Steg för steg

Som den amerikanska föreningen för endodontister påpekar, är en rotkanal i huvudsak en fyrstegsprocess. Behandling utförs vanligen över två kontorsbesök.

Med hjälp av en nål administrerar tandläkaren lokalbedövning för att dämpa tanden. Det är vanligt att känna en bit av en nypa i området när nålen går in. Efter tandkänslan kan endodontisten placera en dammdamm, ett litet gummitåg som isolerar tanden för att hålla det rent och torrt under proceduren .

Din tandläkare kommer då att använda mycket små verktyg, till exempel en liten borr, för att komma åt insidan av tand genom att skapa en öppning i tandens övre del. Därefter kommer tandläkaren att använda små filer för att rensa bort den skadade och sjuka massan från insidan av tanden. Han eller hon kommer också att använda filerna för att forma tandkroppens inre kammare och kan bevattna kammaren med vatten för att tvätta bort eventuell kvarvarande massa. Din tandläkare kan också lägga en antimikrobiell lösning i kammaren för att döda eventuella återstående bakterier och minska risken för ytterligare infektion.

När kammaren är noggrant rengjord och torkad kommer endodontisten att fylla den. Ett gummiliknande material som kallas gutta percha används ofta. Din tandläkare stänger öppningen i din tand med en tillfällig fyllning medan du väntar på den permanenta kronan.

Efter några veckor kommer din tandläkare att avsluta behandlingen genom att placera en permanent krona eller liknande typ av restaurering på toppen av tanden. Beroende på villkoret för din naturliga tand kan tandläkaren behöva placera ett litet stödjande inuti rotkammaren för att göra kronan eller restaureringen stabilare.

Efter proceduren

Att ta hand om dina tänder och tandkött är ett måste efter en rotkanal. Du kan behöva schemalägga ett extra besök hos din tandläkare på röntgenbehandlad tand och för att försäkra dig om att alla tecken på infektion är borta, förutom två gånger per år dental rengöring och tentor. Det är viktigt att behålla en bra tandvårdspatient hemma, inklusive att borsta två gånger om dagen med en tandkräm som bekämpar bakterier i 12 timmar, till exempel Colgate Total Advanced Deep Clean tandkräm. Med omsorg och uppmärksamhet kan en tand som behandlas med en rotkanal vara hälsosam under resten av livet.