Tandimplantat – steg för steg

Tandimplantat förändrar hur människor lever. De är utformade för att ge en grund för ersättningständer som ser ut, känner och fungerar som naturliga tänder. Den som har förlorat tänder återfår förmågan att äta nästan vad som helst, med tanke på att tänderna blir naturliga och att ansiktskonturerna bevaras. Patienter med tandimplantat kan le med självförtroende.

Dr. Moriconi började placeringen av tandimplantat 1984. Sedan den tiden har han placerat över 10 000 implantat för nästan 2000 patienter, med en 97% långsiktig framgång.

Vad är tandimplantat?

Implantaten själva är små titanposter som kirurgiskt placeras i käftbenet där tänderna saknas. Dessa metallankar fungerar som tandrotsubstitut. Benbindningarna med titan, vilket skapar en stark grund för konstgjorda tänder. Små inlägg som sticker ut genom tandköttet fästs sedan på implantatet. Dessa stolpar ger stabila ankare för artificiella ersättningständer.

Implantat hjälper också till att bevara ansiktsstrukturen, förhindrar benförlust som uppstår när tänderna saknas.

Varför tandimplantat?

När du väl har läst om tandimplantat inser du äntligen att det finns ett sätt att förbättra ditt liv. När du förlorar flera tänder – oavsett om det är en ny situation eller något du har bott med i åratal – riskerar du att du aldrig har blivit vant med att förlora en så viktig del av dig själv.

Tandimplantat kan vara din dörröppning till förnyat självförtroende och sinnesro.

En svensk forskare och ortopedkirurg, Dr Per-Ingvar Branemark, utvecklade detta koncept för oral rehabilitering för mer än 35 år sedan. Med sin banbrytande forskning öppnade Dr. Branemark dörren till en livstid för förnyad komfort och självförtroende för miljontals individer som står inför frustration och förlägenhet för tandförlust.

Varför välja tandimplantat över mer traditionella typer av restaureringar?
Det finns flera anledningar: Varför offra strukturen hos omgivande bra tänder för att överbrygga ett utrymme? Dessutom kan borttagning av en protes eller en “partiell” på natten vara obekvämt, för att inte tala om att de proteser som glider kan vara obekväma och ganska pinsamt. Partiella proteser kan också bidra till ytterligare tandskador.

Är du en kandidat för implantat?

Om du funderar på implantat måste din mun undersökas noggrant och din medicinska och dentalhistoria ses över. Om din mun inte är idealisk för implantat, kan man förbättra sättet att förbättra resultatet, såsom bentransplantation.

Vilken typ av anestesi används?

Majoriteten av tandimplantat och bentransplantat kan utföras på kontoret under lokalbedövning, med eller utan IV-sedering.

Den kirurgiska proceduren

För de flesta patienter innebär placering av tandimplantat ett enda kirurgiskt ingrepp. Först placeras implantat i din käkeben. Under de första tre till sex månaderna efter kirurgin bindar implantaten med käftbenet. Du borde kunna bära tillfälliga proteser och äta en mjuk diet under denna tid.

Efter implantatet har bundet till käftbenet börjar den andra fasen. Dr Moriconi kommer att kontrollera implantaten och de små inlägg som sticker ut genom tandköttet. När de konstgjorda tänderna placeras kommer dessa inlägg inte att ses. Hela proceduren tar vanligtvis tre till sex månader. De flesta patienter upplever minimal störning i sitt dagliga liv.

Kirurgiska framsteg

Med hjälp av de senaste framstegen inom tandimplantateknologi har Dr. Moriconi möjlighet att placera enstegsimplantat. Dessa implantat kräver inte ett andra förfarande för att avslöja dem, men kräver minst sex veckors läkningstid innan artificiella tänder placeras. Det finns även situationer där implantat kan placeras samtidigt som en tanduttag – ytterligare minimerar antalet kirurgiska ingrepp.

Tandimplantatplacering är ett teamarbete mellan en oral och maxillofacial kirurg och en restaurerande tandläkare. Medan Dr. Moriconi utför den faktiska implantatoperationen, första tandutdragningar och bentransplantation om det behövs, repareras tandläkaren (din tandläkare) och gör den permanenta protesen. Din tandläkare kommer också att göra några tillfälliga proteser som behövs under implantatläkningstiden.

Vilka typer av protes finns tillgängliga?

En enda protes (krona) används för att ersätta en saknad tand – varje protetisk tand fästs till sitt eget implantat. En partiell protes (fast bro) kan ersätta två eller flera tänder och kan kräva endast två eller tre implantat. En komplett tandprotes (fast bro) ersätter alla tänder i din övre eller nedre käke. Antalet implantat varierar beroende på vilken typ av komplett protes (flyttbar eller fast) rekommenderas. En borttagbar protes (över protes) fästs på en stång eller en boll i fäste, medan en fast protes är permanent och kan endast avlägsnas av tandläkaren.

Dr. Moriconi utför implantatoperation på kontoret i en operationsstöd i sjukhusstilen, vilket optimerar nivån på sterilitet. Inpatient sjukhus implantat kirurgi är för patienter som har särskilda medicinska eller bedövande behov eller för dem som behöver omfattande bentransplantation från käften, höften eller tibia.

Behöver implantat specialvård?

När implantaten är på plats, kommer de att fungera bra i många år om du tar hand om dem och håller din mun frisk. Det innebär att du tar tid för god munhygien (borstning och tandtråd) och hålla ordinarie möten med dina tandläkare.