Tandkrona – allt du behöver veta

En tandkrona är en tandformad “keps” som placeras över en tand – för att täcka tanden för att återställa sin form och storlek, styrka och förbättra sitt utseende. Alla privata tandläkare gör detta som standard.

Kronorna, när de är fastgjorda på plats, täcker helt den synliga delen av en tand som ligger vid och ovanför tandköttsledningen.

Varför behövs en tandkrona?

En tandkrona kan behövas i följande situationer:

 • Att skydda en svag tand (till exempel från förfall) från att bryta eller hålla ihop delar av en knäckt tand
 • Att återställa en redan trasig tand eller en tand som har drabbats allvarligt
 • Att täcka och stödja en tand med stor fyllning när det inte finns mycket tand kvar
 • Att hålla en tandbrygga på plats
 • För att täcka misshapnade eller allvarligt missfärgade tänder
 • Att täcka ett tandimplantat
 • Att göra en kosmetisk modifiering

För barn kan en krona användas på primära (bebis) tänder för att:

 • Spara en tand som har blivit så skadad av förfall att den inte kan stödja en fyllning.
 • Skydda ett barns tänder med hög risk för tandförfall, särskilt när ett barn har svårt att hålla upp med daglig oral hygien.
 • Minska frekvensen av allmänbedövning för barn som är oförmögna på grund av ålder, beteende eller medicinsk historia för att fullt ut samarbeta med kraven på korrekt tandvård.

I sådana fall kan en barnläkare rekommendera en rostfritt stålkrona.

Vilka typer av kronor finns tillgängliga?

Permanenta kronor kan tillverkas av rostfritt stål, all metall (till exempel guld eller annan legering), porslinfusionerad till metall, allt harts eller all keramik.

 • Rostfria kronor är prefabricerade kronor som används på permanenta tänder, främst som en tillfällig åtgärd. Kronan skyddar tanden eller fyllningen medan en permanent krona är gjord av ett annat material. För barn används en rostfri stålkrona ofta för att passa över en primär tand som är förberedd att passa den. Kronan täcker hela tanden och skyddar den från ytterligare nedbrytning. När den primära tand kommer ut för att göra plats för permanent tand, kommer kronan naturligt ut med den. I allmänhet används rostfria kronor för barns tänder eftersom de inte kräver flera tandläkarbesök på plats och är så kostnadseffektiva än skräddarsydda kronor och profylaktisk tandvård som behövs för att skydda en tand utan krona.
 • Metaller som används i kronor inkluderar legeringar som har ett högt innehåll av guld eller platina eller basmetalllegeringar (till exempel koboltkrom och nickel-kromlegeringar). Metallkronor klarar av att bita och tugga krafterna väl och förmodligen vara de längsta när det gäller slitage. Även metallkronor sällan chip eller paus. Den metalliska färgen är den största nackdelen. Metallkronor är ett bra val för molnare utan synhåll.
 • Tandkransar av porslin-smält-till-metall kan matchas med dina närliggande tänder (till skillnad från metallkronorna). Men mer slitage på motstående tänder uppstår med denna krontyp jämfört med metall eller hartskronor. Kronans porslinparti kan också chip eller bryta av. Bredvid keramiska kronor ser porslin-smält-till-metall-kronor mest ut som vanliga tänder. Ibland kan den metall som ligger bakom kronornas porslin visa sig som en mörk linje, speciellt vid tandköttsledningen och ännu mer om ditt tandkött återtar sig. Dessa kronor kan vara ett bra val för både främre och bakre tänder samt långa broar där metallet behövs för styrka.
 • All-resin dental crowns är billigare än andra kronartyper. De sliter dock över tiden och är mer benägna att spricka än porslin-smält-till-metall-kronor. Tandkransar av keramik eller all porslin ger bättre naturliga färgmatchar än någon annan krontyp och kan vara mer lämpliga för personer med metallallergier. All-keramiska kronor kan användas för fram och bak tänder.
 • Tillfällig mot permanent. Tillfälliga kronor kan göras på din tandläkare, medan de flesta permanenta kronorna görs i ett tandläkarlaboratorium. Typiskt är tillfälliga kronor gjorda av ett akrylbaserat material eller rostfritt stål och kan användas som en tillfällig restaurering tills en permanent krona är konstruerad av ett laboratorium.

Vilka steg är involverade i att förbereda en tand för en krona?

Att förbereda en tand för en krona kräver vanligtvis två besök till tandläkaren – det första steget innebär att undersöka och förbereda tanden. Det andra besöket innebär placering av den permanenta kronan. Läs mer på den bästa tandläkaren i Stockholm, Stockholm Tandläkargrupp.

Första besök: Undersök och förbereda tanden

Vid det första besöket som förberedelse för en krona kan din tandläkare ta några röntgenstrålar för att kontrollera rötterna hos den tand som tar emot kronan och det omgivande benet. Om tanden har omfattande sönderfall eller om det finns risk för smitta eller skada på tandens massa, kan en rotkanalbehandling först utföras.

Innan processen att göra en krona börjar din tandläkare bedöva tandkärlen och tandköttet runt tand. Därefter sparas den tand som tar emot kronan längs tuggytan och sidorna för att skapa plats för kronan. Mängden borttagen beror på vilken typ av krona som används. Om däremot ett stort område av tand saknas (på grund av förfall eller skada), kommer din tandläkare att använda fyllnadsmaterial för att “bygga upp” tanden för att stödja kronan.

Efter omformning av tanden kommer din tandläkare vanligen att använda en pasta eller kitt för att få ett intryck av tanden för att ta emot kronan. Ibland görs dock visningar med en digital skanner. Intryck av tänderna ovanför och under tanden för att ta emot tandkronan kommer också att göras för att säkerställa att kronan inte påverkar din bit.

Visningarna eller skanningarna skickas till ett tandläkarlaboratorium där kronan kommer att tillverkas. Kronan returneras vanligtvis till din tandläkare på två till tre veckor. Om kronan är gjord av porslin, kommer din tandläkare också att välja den nyans som passar närmast tändernas färg. Under det här första kontorsbesöket kommer din tandläkare att göra en tillfällig krona för att täcka och skydda den beredda tanden medan kronan görs. Tillfälliga kronor är vanligtvis gjorda av akryl och hålls på plats med en tillfällig cement.

Andra besök: Få den permanenta tandkronan

Vid andra besöket tar din tandläkare bort den tillfälliga kronan och kontrollerar passformen och färgen på den permanenta kronan. Om allt är acceptabelt, kommer en lokalbedövning att användas för att numrera tanden och den nya kronan är permanent cementerad på plats.

Hur ska jag ta hand om min temporära krona?

Eftersom tillfälliga tandkransar är just det – en tillfällig fix tills en permanent krona är klar – de flesta tandläkare föreslår några försiktighetsåtgärder. Dessa inkluderar:

 • Undvik klibbiga, tjuvmatar (till exempel tuggummi, karamell), som har potential att gripa och dra av kronan.
 • Minimera användningen av sidan av din mun med den tillfälliga kronan. Flytta huvuddelen av din tugga till andra sidan av munnen.
 • Undvik att tugga hårda livsmedel (som råa grönsaker), som kan lossna eller bryta kronan.
 • Skjut i stället för att lyfta ut tandtråd när du rengör mellan tänderna för att undvika att dra av den tillfälliga kronan.

Vilka problem kunde utvecklas med en tandkrona?

 • Obehag eller känslighet. Din nykronade tand kan vara känslig omedelbart efter proceduren då anestesin börjar slita av. Om den tand som har blivit kronad fortfarande har en nerv i det, kan du uppleva viss värme och kall känslighet. Din tandläkare kan rekommendera att du borstar tänder med tandkräm avsedd för känsliga tänder. Smärta eller känslighet som uppstår när du biter ner betyder normalt att kronan är för hög på tanden. Om så är fallet, ring din tandläkare. Han eller hon kan enkelt lösa problemet.
 • Skadad krona. Kronor av allt porslin eller porslin smält till metall kan ibland chipa. Om chipet är litet kan ett kompositharts användas för att reparera chipet med kronan kvar i munnen. Detta är oftast bara en tillfällig fix. Om chipping är omfattande, kan kronan behöva bytas ut.
 • Lös crown. Ibland tvättar cementet från under kronan. Detta gör det inte bara möjligt för kronan att lossna, det tillåter bakterier att läcka in och orsaka förfall till den tand som kvarstår. Om en krona känns lös, kontakta din tandläkare kontor.
 • Kronan faller av. Ibland faller kronor av. Anledningarna är att förlora den underliggande tanden och lossa det cementmaterial som används för att placera kronan. Om din krona kommer av, rengör kronan och framsidan av tanden. Du kan ersätta kronan tillfälligt med dentala lim eller tillfällig tandcement som säljs i butiker för detta ändamål. Kontakta din tandläkare omedelbart. Han eller hon kommer att ge dig specifika instruktioner om hur man bryr sig om tanden och kronan för dagen eller så tills du kan ses för en utvärdering. Din tandläkare kanske kan återmontera kronan på plats. Om inte, måste en ny krona göras.
 • Mörk linje på kronad tand bredvid tandköttet. En mörk linje bredvid tandkrogen hos din kronade tand är normalt, speciellt om du har en porslin-smält-till-metallkrona. Denna mörka linje är helt enkelt metallets krona som visar igenom. Medan inget problem i sig är den mörka linjen kosmetiskt oacceptabel och din tandläkare kan behöva byta kronan med en porslin eller keramik.

Vad är “Onlays” och “3/4 Crowns?”

Onlays och 3/4 kronor är variationer i tandkransens teknik. Skillnaden mellan dessa kronor och de kronor som diskuterats tidigare är deras täckning av den underliggande tanden. Den “traditionella” kronan täcker hela tanden; pålägg och 3/4 kronor täcker underliggande tand i mindre utsträckning.

Hur länge gör tandkransar senast?

I genomsnitt går tandkronor mellan fem och femton år. Livets längd på en krona beror på hur mycket “slitage” kronan är utsatt för, hur bra du följer goda munhygien och din personliga munrelaterade vanor (du borde undvika sådana vanor som att slipa eller knyta tänderna , tugga is, bita fingernaglar och använda dina tänder för att öppna förpackningar).

Kräver en kronad tand speciell vård?

Medan en kronad tand inte kräver någon speciell vård, kom ihåg att det bara för att en tand är kronad betyder inte att tanden är skyddad mot sönderfall eller tandköttssjukdom. Följ därför goda munhygienpraxis, bland annat borstar du tänderna minst två gånger om dagen, flossar dagligen – särskilt runt kronområdet där tandköttet möter tanden – och sköljer med en antibakteriell munvatten minst en gång om dagen.