Vad är de vanligaste tandproblemen?

Tandproblem är aldrig roliga, men den goda nyheten är att de flesta av dem lätt kan förebyggas. Borstar två gånger om dagen, tandtråd dagligen, ätande ordentligt och regelbundna tandvårdskontroller är viktiga steg för att förebygga tandproblem.

Att utbilda sig om vanliga dentala problem och deras orsaker kan också gå långt förebyggande. Här är en lista över vanliga tandproblem:

1 Dålig andedräkt
Om du lider av dålig andedräkt är du inte ensam. Dålig andedräkt, även kallad halitosis, kan vara ganska pinsamt. Enligt tandläkarundersökningar har cirka 85 procent av personer med långvarig andnöd ett tandläkemedel som är skyldigt.

Gumsjukdom, kaviteter, munkreft, torr mun och bakterier på tungan är några av de tandproblem som kan orsaka dålig andedräkt. Användning av munvatten för att täcka upp dåligt andetag när ett tandproblem är närvarande kommer bara att maskera lukten och inte bota det.

Om du lider av kronisk dålig andedräkt, besök din tandläkare för att utesluta några av dessa problem.

2 Karies
Visste du att tandförfall, även känd som hålrum, är den näst vanligaste sjukdomen i USA? (Förkylningen är först.) Tandförfall uppträder när plack, den klibbiga substansen som bildas på tänderna, kombinerar med socker och / eller stärkelse av maten vi äter. Denna kombination ger syror som attackerar tandemaljen.

Du kan få hålrum i alla åldrar, de är inte bara för barn. När du åldras kan du utveckla håligheter som tandemaljen eroderar och torr mun på grund av ålder eller medicin kan också leda till håligheter.

Det bästa sättet att förhindra tandförfall är att borsta två gånger om dagen, flossa dagligen och gå till dina vanliga tandvårdskontroller. Att äta hälsosam mat och undvika snacks och drycker som är höga i socker är också sätt att förhindra förfall. Din tandläkare kan rekommendera ytterligare behandlingar som kan bidra till att minska risken. Se sju sätt att förhindra håligheter.

3 Periodontal sjukdom
Gumsjukdom, även känd som periodontal sjukdom, är en infektion i tandköttet som omger tänderna. Det är också en av de främsta orsakerna till tandförlust bland vuxna. Vissa studier har visat att det kan finnas en koppling mellan hjärtsjukdomar och periodontal sjukdom.

Alla är i riskzonen för tandköttssjukdom, men vanligtvis förekommer efter 30 års ålder. Rökning är en av de viktigaste riskfaktorerna. Diabetes och torr mun ökar också din risk. Symtomen inkluderar dålig andedräkt, rött, svullet, ömt eller blödande tandkött, känsliga tänder och smärtsam tuggning.

Det finns två huvudstadier av tandköttssjukdomar: gingivit och parodontit. Regelbundna tandvårdskontroller tillsammans med borstning minst två gånger om dagen och tandtråd dagligen spelar en viktig roll för att förebygga tuggummi. Du bör se din tandläkare om du har några tecken på tandköttssjukdom så att du kan få behandling för att förhindra ytterligare komplikationer, såsom tandförlust.

4 Oral cancer
Muncancer är en allvarlig och dödlig sjukdom som drabbar miljontals människor. Faktum är att Oral Cancer Foundation uppskattar att någon i USA dör varje timme från oral cancer, men det är ofta härdbar om den diagnostiseras och behandlas i tidiga skeden. Det ses oftast hos personer över 40 år.

De största riskfaktorerna är tobak och alkohol, inklusive tuggtobak. HPV, ett sexuellt överfört varvvirus, ökar också risken.

Symptomen på mun- eller halscancer inkluderar sår, klumpar eller grova områden i munnen. Du kan också ha en förändring i din bit och svårighet att tugga eller flytta tungan eller käften.

Regelbundna tandläkarbesök kan hjälpa till att få oralt cancer tidigt. Du kan fråga din tandläkare om en muntlig cancerprov ingår i deras vanliga kontroll. Om du märker några av symtomen eller har problem med att tugga, svälja eller flytta tungan eller käken, se din tandläkare. Läs mer i en översikt över oral cancer.

5 Munsår
Det finns flera olika typer av munsår och de kan vara irriterande och besvärliga. Om inte en munsår kvarstår mer än två veckor är det vanligtvis inget att oroa sig för och kommer att försvinna i sig.

Vanliga munsår är cancersår (aphthous ulcers) som uppträder inuti munnen och inte på läpparna. De är inte smittsamma och kan utlösas av många olika orsaker. De är bara en oro om de inte går bort efter två veckor.

Feberblåsor eller kalla sår orsakas av Herpes simplexviruset och förekommer på ytterkanten. De är smittsamma och kommer att komma och gå men är inte helt härdbara.

Mundsår förekommer också i oral tröst eller Candidiasis, en jästinfektion i munnen som kan ses hos spädbarn, tandläkare, personer med diabetes och vid cancerbehandling.

6 Tandemosion
Tandosion är förlusten av tandstruktur och orsakas av syra som anfaller emalj. Tandosionstegn och symtom kan sträcka sig från känslighet mot svårare problem som sprickbildning. Tandosion är vanligare än människor kanske tror, ​​men det kan också lätt förhindras. Se hur man förebygger tandrosion.

7 Tandkänslighet
Tandkänslighet är ett vanligt problem som påverkar miljontals människor. I grunden innebär tandkänslighet att du upplever smärta eller obehag i dina tänder från godis, kall luft, varma drycker, kalla drycker eller glass. Vissa personer med känsliga tänder upplever även obehag från borstning och tandtråd. Den goda nyheten är att känsliga tänder kan behandlas.

Känsliga tänder kan också vara ett tecken på en knäckt tand eller en tandabscess, som behöver behandlas av din tandläkare för att förhindra att du förlorar en tand eller får en infektion i ditt käftben. Om du plötsligt utvecklar tandkänslighet, gör ett avtal med din tandläkare för att se om det finns en källa som behöver behandlas.

8 Tandvärk och dentala nödsituationer
Medan många tandvärk och dentala nödsituationer lätt kan undvikas bara genom regelbundna besök på tandläkaren vet vi alla att olyckor kan och händer. Att ha en tandläkarundersökning kan vara mycket smärtsamt och läskigt. Vanliga problem som kräver en akut resa till din tandläkare inkluderar en trasig eller sprickad tand, en abscesserad tand eller en tand som slås ut i en olycka.

Gå till ett sjukhus för traumaväxling om du har en bruten eller avskalad käke eller svåra styckningar i tungan, läpparna eller munnen. Om du har en tandabscess som orsakar svårighet att svälja eller om du har utvecklat feber eller ansiktsvullnad, få akutvård också.

9 Oattraktivt leende
Medan ett oattraktivt leende inte är tekniskt ett “tandproblem” betraktas det som ett tandproblem av människor som är missnöjda med sitt leende och det är också en stor orsak till att många patienter söker tandbehandling.

Ett oattraktivt leende kan verkligen sänka en persons självkänsla. Lyckligtvis, med dagens teknik och utveckling, kan alla ha ett vackert leende. Oavsett om det är tandblekning, tandimplantat, ortodonti eller annat kosmetiskt tandvård, är chansen att din tandläkare kan ge dig leendet i dina drömmar.