Vanliga behandlingar för tandläkare

tandställning

Applicering av komposit tandbindning är ett återställande förfarande som använder tandemalj-färgat kompositharts (plast) för att reparera tänder som förfallna, flisas, sprungas eller missfärgas. Tandluckor kan också stängas. Till skillnad från faner, som kräver laboratoriearbete, är bindning gjord i tandläkare.

Tandställning
En tandvård är en apparat som används för att korrigera anpassningen av tänder och bettrelaterade problem (inklusive underbite, överbett etc.). Braces räta ut tänderna genom att utöva stadigt tryck på tänderna.

Broar och implantat
Broar och implantat är två sätt att ersätta en saknad tand eller tänder. Broar är falska tänder förankrade på plats av närliggande tänder. Broen består av två kronor på förankringständerna tillsammans med den falska tanden i mitten. Tandimplantat är artificiella rötter som används för att stödja ersättningständer.

Kronor
Kronor är dental restaureringar som skyddar skadade, knäckta eller brutna tänder. Tandkransar, ofta benämnda kepsar, sitter över hela delen av tanden som ligger ovanför tandköttet.

Extraktioner
En allvarligt skadad tand kan behöva extraheras. Fasta tänder kan också behöva avlägsnas för ortodontisk behandling. proteser
Dentures är protetiska enheter som ersätter förlorade tänder. Det finns två typer av proteser – partiella och fulla. Fulla proteser benämns ofta “falska tänder”.

Käkkirurgi
Periodontal eller tandköttssjukdom är en infektion som påverkar tandköttet och käftbenet, vilket kan leda till förlust av tandkött och tänder. Det finns två huvudstadier – gingivit och periodontit. Gingivit är den milda och reversibla formen; periodontal sjukdom är ofta svårare. I vissa fall kommer tandköttsoperation att krävas för att vända sjukdomseffekten.

Muncancer
Muncancer börjar i munnen, tungan eller halsens celler. Oral cancer screening är vanligtvis en rutinmässig del av en tandvårdsexamen. I denna provning kommer din tandläkare att känna för klumpar eller oregelbundna vävnadsförändringar i nacke, huvud, ansikte och inuti munnen. Din tandläkare kommer också leta efter sår eller missfärgad vävnad i din mun.

Rotfyllning
Rottkanaler behandlar sjukdomar eller absessed tänder. När en tand är skadad, knäckt eller förfallit, är det nödvändigt att öppna tanden och städa ut den smittade vävnaden i mitten. Detta utrymme fylls sedan och öppningen förseglas.

Tätningsmedel
Dentala tätningsmedel, vanligtvis applicerade på tuggens tygytor, fungerar som en barriär mot sönderfallande bakterier. Oftast appliceras tätningsmedlen på bakständerna, t ex premolarer och molarer.

Tandblekning
Tänder naturligt mörkare med ålder, men färgning kan orsakas av olika livsmedel och drycker såsom kaffe, te och bär, vissa droger som tetracyklin, rökning eller trauma på en tand. Det finns olika alternativ för tandblekning, inklusive in-office och hemma-blekning.

Skalfasetter
Skalfasetter är starka, tunna bitar av keramiskt eller hartsmaterial som är bundna till tänderna. Skalfasetter används för att reparera flisade, förfallna eller färgade tänder och kan hjälpa till att stänga luckor mellan tänderna.